Radio Bambi

Prehlada ‘udara’ i na sluh!

Nagluvost tokom prehlade uglavnom je posledica otežanog disanja, sekreta u nosnom spratu ždrela i neadekvatne funkcije Eustahijeve tube. Infekciju gornjih respiratornih puteva može da prati nagluvost i osećaj punoće u jednom ili oba uha.

Ova tegoba najčešće prolazi kada se infekcija sanira, ali ukoliko je gubitak sluha znatan, postoji mogućnost da je virusna infekcija zahvatila nervno tkivo i dovela do akutne senzorineuralne gluvoće.

Ukoliko pacijent tokom prehlade ili nakon ozdravljenja primeti da na jedno uho čuje znatno lošije, ili ne čuje uopšte, neophodan je pregled otorinolaringologa, upozoravaju stručnjaci.

Posle otoskopskog pregleda, dijagnoza se postavlja nakon audiometrije, odnosno snimanja sluha.

Prosečni gubitak sluha je od 50 do 80 dB. Osim kortikosteroida, može se primeniti hiperbarična oksigenoterapija.

Lečenje podrazumeva primenu kortikosteroidnih lekova u vidu infuzije, intramuskularne injekcije, tableta ili lokalnog apliciranja leka u srednje uho, u trajanju od šest do 14 dana.

Potrebno je terapiju započeti što ranije, i smatra se da je efikasna kod 85 odsto pacijenata ukoliko se započne u roku od 24 do 48 časova od javljanja tegoba. Ukoliko je prošlo više od šest nedelja nakon nastalog gubitka sluha, nema svrhe davati terapiju. Tada se savetuje primena slušnog aparata radi poboljšanja sluha.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!