Radio Bambi

Saznajte kako da ojačate imunitet

Sa padom temperatura, jačanje imuniteta postaje sve veči problem, posebno kod starijih osoba čiji je organizam već prilično iscrpljen hroničnim bolestima. Pre nego što potrošite novac na razne preparate za jačanje imuniteta, imajte na umu da ništa ne može ojačati organizam kao zdrava ishrana, dovoljno sna i boravak u prirodi.

Na početku smo sezone respiratornih infekcija i sigurno da su virusi u ovo doba godine veća pretnja nego inače. Ako je organizam oslabljen lako se ‘zakače’ bakterijske infekcije, koje moraju da se leče antibioticama, koji su, iako suzbijaju bakterijsku infekciju, ipak udar na organizam, zbog nusefekata. Zato je najbolje da se u ovo doba godine više nego inače držite one stare ‘snaga na usta ulazi’, jer, balansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima ključ je dobrog imuniteta.

Šta treba da bude na trpezi?

Plan ishrane kreirajte tako da na trpezi bude mesa i mlečnih proizvoda, naročito jogurta i kiselog mleka, ko voli i kefira, ali i orašastih plodova i mahunarki. Kroz njih obezbeđujete proteine potrebne za stvaranje antitela. Preporuka je da bar dva puta nedeljno jedete ribu, i naravno svakog dana pet porcija voća i povrća, najbolje svežeg ili što manje termički obrađenog. Izbegavajte kupovno konzervirano voće jer sadrži konzervanse. Uostalom, priprema voćnog kompota ne zahteva mnogo truda, ni vremena, a svakako je ova poslastica iz domaće radinosti mnogo zdravija nego voće iz konzerve, fabrički pripremljeno.

Redovan san!

Gotovo podjednako kao zdrava ishrana za jak imunitet su važni odmor i dobar san. Za dobar imuni sistem potrebno je čak od osam do 10 sati sna. Ako imate problem sa nesanicom, primenite neke tehnike za opuštanje koje će vam pomoći da lakše utonete u san. To može da bude meditacija ili jednostavno izbegavanje aktivnosti koje pred san podižu adrenalin. Zato stručnjaci pred spavanje ne preporučuju ni čitanje knjiga uznemirujućeg sadržaja, kao ni gledanje filmova. Pomažu, recimo, tiha muzika, kockica crne čokolade, toplo mleko pred spavanje ili recimo mlak čaj od žalfije. Kod starijih san često nije kontinuiran, pa samim tim ni toliko zdrav. Jer, ako se često budite noću, recimo zbog bolova ili drugih tegoba hroničnih bolesti, ni san nije toliko okrepljujući. Zato je važno da sanirate zdravstvene probleme i tegobe koje vam remete san.

Morate i da boravite na otvorenom!

Sve gore navedeno nije dovoljno za jačanje imuniteta. Ako hoćete da budete u formi, morate da se pokrenete, da izaćete napolje, u park ili pored reke ako je to moguće, i bar 45 minuta brzo hodate svakog dana. Ako želite jak imunitet izbegavajte alkohol, odnosno više od jednog pića dnevno. Koliko god da se trudite, morate ipak biti svesni da funkcija imunološkog sistema slabi s godinama, i da morate ulagati dodatni trud da imunitet održite na optimalnom nivou za svoje godine. Gro imuniteta stvara se u crevima, pa je važno da crevna flora bude u ravnoteži. Za to vam nisu uvek potrebni farmaceutski probiotici u tabletama, jer su sasvim dovoljni i proizvodi koji sadrže prirodno probiotske bakterije, kao recimo jogurt.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!