Radio Bambi

Simptomi sunčanice i toplotnog udara!

Širom regije temperature su ovih dana veoma visoke, a lekari savetuju izbegavanje boravka na otvorenom u periodu od 11-18 časova. Preti opasnost od toplotnog udara i sunčanice, a u nastavku pročitajte kako prepoznati simptome i kako reagovati u tim situacijama.

Sunčanica počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature, koja se u našoj glavi povećava, zbog uticaja sunca.

Telo pokušava da ‘rashladi’ mozak tako što šalje više hladne krvi u glavu, pri čemu dolazi do proširenja krvnih sudova mozga.

Koža tela je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Često se mogu javiti pospanost i vrtoglavica, zbog povećanog znojenja i gubitka minerala, iznenadni ‘mrak’ na očima, zujanje u ušima, ili kratkotrajni gubitak sluha.

Kod starijih osoba se javlja i gubitak svesti.

Toplotni udar ne mora da nastane kao posledica direktnog izlaganja suncu. To je stanje kada se telo pregreje u relativno kratkom vremenskom intervalu. Nastaje naglo i bez najave, usled prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.

Kardinalni znaci i simptomi su telesna temperatura viša od 41 stepena i opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska i poremećaj srčanog rada.

Toplotni udar se obično javlja kada je vlažnost vazduha visoka, za vreme letnjih vrućina, jer je u takvim uslovima otežano prirodno hlađenje organizma znojenjem.

Prva pomoć kod sunčanice i toplotnog udara!

Osobu treba odmah skloniti sa sunca u hladovinu, ili po mogućnosti u neku zatamnjenu, klimatizovanu prostoriju i staviti je u ležeći položaj. Rashlađivati je polivanjem vode ili hladnim oblogama i davati dosta tečnosti, najbolje vode i kuhinjske soli.

U slučaju teških stanja, poput konfuzije ili gubitka svesti obavezno zvati Hitnu pomoć.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!