Radio Bambi

Sveti Pantelejmon – Pantelino!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu – Pantelino. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije.

Svoje ime Pantelejmon, dobio je, po svedočenju Crkve, od samoga Gospoda u momentu stradanja, a značenje toga novog imena je “u svemu milostiv”, tj. “svemilostiv”.

Kod Srba, u narodu, Sv. Pantelejmon je poznat i pod imenom Pantelej ili Pantelija. Mnogi Srbi slave Sv. Pantelejmona kao svoju krsnu slavu, a mnogi nose ime ili prezime po njemu (Pantelija, Pantić, Pantelić,…) što svedoči o mnogovekovnoj tradiciji kulta ovog Svetog Lekara na ovim prostorima.

Sveti Pantelejmon je dugo bio zaštitnik Crnogorske Države. Njegov lik se čak nalazio na crnogorskoj državnoj zastavi.

Kao mladić, Pantelejmon je izučio lekarske nauke. Sveštenik Ermolaj prizva ga k sebi, nauči ga veri Hristovoj i krsti ga. Sveti Pantelejmon čudotvorno je izlečio jednoga slepca, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud pokušavali da izleče ovog čoveka. Stoga su oni optužili Pantelejmona kao hrišćanina. Pantelejmon izađe na sud pred cara Maksimijana, gde objavi da je hrišćanin. Pred carem izleči jednog uzetog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo mnoge neznabošce privuče hrišćanstvu. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru. Najdivniji hram, posvećen ovom svetitelju nalazi se u Svetoj Gori.

Ovaj dan obeleževa se i kao krsna slava grada Bijeljine.

U opštinama Sarajevsko-Romanijske regije Istočnom Starom Gradu i Han Pijesku, Sv.Pantelejmon takođe se obeležava kao krsna slava. 

Grad Bijeljina ovog svetitelja proslavlja kao krsnu slavu grada. Danas u 11 časova na platou ispred Gradske uprave upriličeno je lomljenje slavskog kolača. Prethodno je održana liturgija u Crkvi Svetog Đorđa i prošla je litija ulicama ovog grada Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, sinoć je organizovao prijem i svečanu večeru za predstavnike bratskih gradova, a održana je i Duhovna akademija.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!