Radio Bambi

Snima se film o grupi Nervozni poštar! (Video)

“Bijelo dugme za klince, Nervozni poštar za muškarčine”, – čest je komentar ispod klipova ‘Nervoze’ na društvenim mrežama. Prvi čovek nekada popularnog benda Nervozni poštar, svakako je dr Fadil Šabović. Ovaj, lekar po struci, je ritam gitarista i autor gotovo svih pesama tokom čitavog postojanja grupe, po čemu je sličan Goranu Bregoviću iz Bijelog dugmeta.

Na ideju da osnuje bend, došao je u noćnoj smeni, kada je radeći kao lekar u Busovači, pijanom čoveku šio ranu. Pijanac je glasno pevao narodnjake dok ga je za ruku držala pevačica iz obližnje kafane, u kojoj se, zbog nje, u tuči povredio. Šabović kaže da mu je ‘sinulo da ljudima treba žešći narodnjak od onoga koga su imali’ i rodila se ideja o Nervoznom poštaru.

Šabović je upoznao pevača novokomponovane narodne muzike Rustema Nezirovića Ruleta i jednog od najpoznatijih sarajevskih hevi metalaca iz tog vremena Nikolu Nidžu Mitrovića.

Fadil im je rekao da treba da sviraju njegove pesme, svaki na svoj način. Rule da peva folk, a Nidžo da svira hard rok, u isto vreme ne respektujući previše jedan drugog. Nakon dugog uveravanja grupa je započela sa radom i ubrzo snimila svoj prvi album ‘Vazda – Gazda’ za zagrebački ‘Jugoton’. Ipak, svoje prvo pravo pojavljivanje u javnosti grupa je imala na festivalu narodne muzike ‘Ilidža’, u novembru 1985. godine.

Nervozni poštar sa pesmom ‘Sarajevo, slatki dome moj’, ubedljivo osvaja prvo mesto sa 91% glasova publike, što je jedinstven slučaj u istoriji ovog čuvenog festivala.

Zanimljivo je da su ostali takmičari, za članove tada potpuno nepoznatog benda, mislili da su nosači instrumenata. Niko nije verovao da će se takmičiti na narodnjačkom festivalu, a još veću dilemu stvarala je prisutnost tipičnog ‘narodnjaka’ među tipičnim ‘rokerima’, odnosno pevača Ruleta u ostatku benda.

Neobičan bend bukvalno preko noći postaje poznat u celoj YU, rušeći sve rekorde u prodaji ploča i kaseta.

Odmah nakon pobede na pomenutom festivalu, Rule napušta bend u potrazi za solo karijerom i slavom, koju mu obećavaju estradni producenti željni brze zarade.

Fadil ubrzo nalazi zamenu za Ruleta u liku Nusreta Nukija Doličanina, takođe mladog i veoma nadarenog pevača, glasa veoma sličnog Ruletu, što je pomoglo bendu da nastavi dalje zacrtanim putem.

Sa Nukijem kao vokalom bend je objavio četiri albuma: “Zapamti, ja sam gazda” (1986.), “Ništa više nije kao prije” (1987.), “Nervozni Poštar” (1988.) i “To je samo folk’n’rol” (1989. godine).

Pored Fadila Šabovića i pevača Nusreta Nukija Doličanina, postavu benda u to vreme činili su i basista Dragan Đurđelija, solo gitarista Nikola Mitrović Nidžo i bubnjar Šukrija Arslanagić.

Producentska kuća ‘Walter media’ iz Beograda u ovom mesecu kreće sa snimanjem dugometražnog dokumentarnog filma ‘To je samo folk'n'roll’ o grupi ‘Nervozni poštar’.

Sledeće godine se navršava 35 godina od senzacionalne pobede ovog benda na festivalu ‘Ilidža 85’, na festivalu na kom su učestvovale najveće zvezde narodne muzike iz cele Jugoslavije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!