Radio Bambi

Crna Gora usvojila zakon o istopolnim brakovima!

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola. Za usvajanje su glasala 42 poslanika, a pet je bilo protiv. Predlog ovog zakona bio je u skupštinskoj proceduri prošle godine, ali nije dobio potrebnu većinu prilikom glasanja na sednici parlamenta.

Ovim zakonom istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.

Partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

U pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite su izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, kao i u pogledu prava iz socijalne i dečije zaštite.

Iz organizacije “LGBTI forum progres” usvajanje zakona su ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

-“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona. Pozdravljamo usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestitamo svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan”, – navodi se u njihovom saopštenju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!