Radio Bambi

Austrijska policija ojadila putnike iz Srbije!

Svima je poznato da gastarbajteri nakon posete zavičaju u koferima nose sve osim garderobe. Suvomesnati proizvodi, salate, rakija, vino, sir, cigarete, to je sadržaj prtljaga onih koji se vraćaju u Evropu nakon odmora u zavičaju. Poznato je to sve veoma dobro i na ‘prvoj prepreci’ ka EU, na ulazu u Hrvatsku. Nekada carinici ne pretresaju prtljage putnika u autobusima i automobilima, a nekada to i čine.

Kada putnici prođu bez pretresanja hrvatsku i slovensku granicu, odmah počnu da slave, ali se nakon toga i razočaraju. Naime, u poslednje vreme često se rade granične kontrole na odmaralištima autobusa pored auto-puteva, ili jednostavno granična policija autobuse koje želi zaustavi i obavi detaljnu kontrolu.

Ovakve kontrole najviše se praktikuju u Nemačkoj, zatim u Austriji, a za sada u najmanjoj meri u Švajcarskoj.

Autobus jednog poznatog prevoznika, koji je saobraćao na relaciji Srbija-Austrija, zaustavljen je nedavno na auto-putu. Austrijska policija je zaustavila autobus iz Srbije i već unapred su znali da na pretresu neće naći ‘paketiće belog praha i marihuane’ već nešto sasvim drugo. Kako saznajemo od putnika iz autobusa, policajci su nakon detaljnog pretresa prtljaga napunili ‘do krova’ svoja dva kombi vozila.

Ojađeni putnici ne samo što su morali da se odreknu mirisa i ukusa zavičaja, već su zbog ovog ‘krijumčarenja’ morali da plate i novčane kazne (neko veće, neko manje), ukupno 1.860 evra.

Vozač autobusa je otkrio novinarima da su samo kod jedne žene pronašli sedam kilograma sira i 4 kilograma suvih svinjskih rebaraca.

Između ostalog oduzeto je čak 60 kg ajvara, rakija, čvarci, suvo meso, pršut, slanina, kobasice, kulen i razne ostale domaće delicije.

Ovi gastarbajteri baš nisu imali sreće. Umesto da uživaju u mirisu i ukusu zavičaja, omiljene namirnice sada će morati da pronađu u nekom ‘našem’ supermarketu u Austriji.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!