Radio Bambi

Dve trećine obolelih je sa teškom kliničkom slikom!

U Bijeljini je i dalje veoma loša epidemiološka slika, a kako su danas saopštili iz Bolnice “Sveti Vračevi”, posebno zabrinjava činjenica da je sve više novozaraženih osoba među mlađom populacijom. Na lečenju u Kovid bolnicama u Bijeljini trenutno se nalazi 110 pacijenata. Dve trećine obolelih je sa teškom kliničkom slikom, a više od tridesetoro je životno ugroženo, među kojima ima i mlađih osoba.

Na respiratoru je osmoro pacijenata. Većini bolesnika je neophodna kiseonička terapija.

-“U ovom talasu epidemije češće se javljaju komplikacije koje izaziva virus korona, te je sve veći broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom. Starosna granica se pomera ka mlađim osobama i to je ono što treba sve da nas zabrine i urazumi da niko nije pošteđen. Pozivamo sve da u narednom periodu pokažu više solidarnosti i jedinstva u borbi protiv pandemije. Samo odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mera zaštite možemo zaustaviti dalje vrtoglavo širenje zaraze korona virusom”, – saopšteno je nakon današnjeg sastanka Kriznog šataba Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina.

U današnjem saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 1.286 laboratorijskih uzoraka.

Novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 511 osoba u Republici Srpskoj. Radi se o 279 muških osoba i 232 ženske osobe, od kojih je 66 mlađe, 314 srednje i 131 osoba starije životne dobi. Prema mestu prebivališta 121 osoba je iz Banjaluke, 71 iz Bijeljine, 54 iz Trebinja, 22 osobe su iz Prnjavora, 21 iz Zvornika, 20 iz Pala, 19 iz Istočnog Novog Sarajeva, po 17 osoba je iz Laktaša i Sokoca, 13 iz Foče, po 12 iz Istočne Ilidže i Modriče, po 11 iz Višegrada i Teslića, deset osoba iz Nevesinja, devet osoba je iz Čelinca, osam iz Ugljevika, sedam iz Bileće, šest iz Ljubinja, po pet osoba je iz Bratunca i Šamca, po četiri iz Doboja, Prijedora i Čajniča, po tri su iz Mrkonjić Grada i Ribnika, po dve iz Gacka, Gradiške, Dervente, Кneževa, Milića, Novog Goražda, Šekovića i Šipova i po jedna osoba je iz Broda, Vlasenice, Кozarske Dubice, Osmaka, Petrova i Srpca.

U poslednja 24 časa, Institutu je prijavljeno još 26 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o pet ženskih i 21 muškoj osobi od kojih je sedam osoba iz Banjaluke, tri iz Bijeljine, po dve osobe iz Trebinja, Pala, Ugljevika i Mrkonjić Grada i po jedna osoba iz Gacka, Istočnog Novog Sarajeva, Dervente, Modriče, Šamca, Teslića, Gradiške i Sokoca.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 24.582 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 665 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Ukupan broj hospitalizovanih je 1.243, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 14.547 osoba, a nadzor je završen kod 80.757 osoba.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testiran 2.451 laboratorijski uzorak, od kojih je 770 pozitivno na SARS-CoV-2. Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 18.640 pacijenata pozitivnih na korona virus. Zavodu je u protekla 24 časa prijavljen još 31 preminuli pacijent sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona.

Do sada je u FBiH preminulo ukupno 1.096 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U FBiH je i dalje na snazi ograničenje kretanja, odnosno policijski čas od 23:00h-05:00h.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!