Radio Bambi

EU dopunila listu zemalja sa kojima otvara granice!

Kako je prethodno i najavljeno, danas su se zemlje članice Evropske unije (EU) pisanom procedurom izjasnile o dopunjenoj listi zemalja za koje od 1. jula prestaje da važi restrikcija putovanja u zemlje EU/Šengena. Kako je saopšteno iz Brisela, na listi se nalazi 14 (uglavnom trećih) zemalja.

Evropska komisija (EK) je ranije predložila da se među prvima na listi trećih zemalja kojima se ukida zabrana putovanja u zemlje EU/Šengena nađu zemlje Zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU sa našim regionom.

Ipak, od zemalja regiona, na listi su se našle samo Srbija i Crna Gora, a ostale zemlje sa spiska su: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Јapan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Јužna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Rusija, Brazil i SAD nisu među zemljama sa ‘sigurne liste.

Ova odluka nije obavezujuća za članice EU, koje u svakom trenutku mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz bilo kojih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

Spisak će biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima zemalja, čiji će građani od 1. jula ponovo moći putovati u zemlje EU/Šengena i obratno.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!