Radio Bambi

Nas nema na spisku, nećemo otvoriti granice za EU!

Svi su čekali ovaj dan i sednicu Saveta ministara BiH, na kojoj je između ostalog trebala biti doneta i odluka o otvaranju granica BiH za državljane zemalja EU/Šengena. Ipak, na tu odluku još ćemo čekati.

To je potvrdio i predsedavajujći Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Jeidni razlog zašto odluka nije doneta je odnos EU ka BiH, tačnije to što se BiH nije našla na spisku ‘sigurnih zemalja’.

– “Odluka je bila pripremljena, ali o njoj nismo raspravljali. Imamo jasan dogovor, a to je da nećemo otvarati granice prema državljanima EU/Šengena i da trenutna ograničenja, mere i procedure ostaju i dalje na snazi. Mogu da izrazim svoje nezadovoljstvo zbog toga što se BiH nije našla na listi zemalja čiji državljani mogu da uđu u EU bez bilo kakvih ograničenja. Smatramo da BiH ispunjava sve kriterijume”, – rekao je Tegeltija.

On je istakao da će odluka biti revidirana ponovo za dve nedelje.

-“Ponašaćemo se isto onako kako i oni tretiraju naše građane. Razumemo potrebe i privrede, ali moramo imati odnose iste onakve kakve oni imaju prema nama”, – pojasnio je Tegeltija.

Dakle, građani poreklom iz BiH koji žive i rade u zemljama #EU/Šengena, i dalje mogu ući u BiH samo ukoliko poseduju BH pasoš ili ličnu kartu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!