Radio Bambi

Halilović i Veseli – Okončan dokazni postupak!

U današnjem nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. godine u okolini Zvornika, odbrana optuženih priložila je dodatna tri dokaza, na koja je Tužilaštvo uložilo prigovor relevantnosti. Halilovićev branilac, advokat Lejla Čović, priložila je jedan materijalni dokaz – izvod iz vojnog kartona svedoka Tužilaštva Fahrudina Demirovića, iz kojeg se, kako je rekla, vidi da on nije bio u istoj jedinici kao optuženi Halilović.

Čovićeva, koja je na današnjem ročištu zastupala i optuženu Elfetu Veseli umesto advokatice Mirne Delalić, uložila je i niz materijalnih dokaza Odbrane optužene, kojima se pobijaju navodi svedoka Tužilaštva Mustafe Tučića da mu je optužena kazala da su joj ubili brata.

Odbrana je pojasnila da dokumenti ukazuju da je brat od optužene, Ševšet Veseli, stradao u saobraćajnoj nesreći u Italiji, te da nije ubijen u ratu, kako je to tvrdio svedok Tužilaštva Mustafa Tučić.

Tužilaštvo je istaklo prigovore relevantnosti na ove dokaze.

Čovićeva je Sudskom veću prenela i poruku Delalićeve da nije uspela da stupi u kontakt sa dodatnim svedocima i dogovori termin za njihovo svedočenje, nakon čega je predsedavajući sudija Darko Samardžić konstatovao da je današnjim ulaganjem materijalnih dokaza završen dokazni postupak u ovom predmetu.

Nakon što je Sudsko veće zaključilo dokazni postupak, završne reči Tužilaštva zakazane su za 8. mart u 9:00h.

Kako stoji u optužnici, Halilović zvani Kibe, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići kod Zvornika, posmatrao je svirepo ubistvo 12-ogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, kako stoji u optužnici, mučila i na kraju zaklala Elfeta Veseli. U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da bude kažnjena.

Sud BiH je 9.maja 2017. godine potvrdio optužnicu koja tereti Sakiba Halilovića zvanog Kibe i Elfetu Veseli zvanu Kosovka, da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

28. juna 2017. godine održano je ročište povodom izjašnjenja o krivici. Optuženi Halilović i Veseli izjasnili su se da nisu krivi.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 21. avgusta 2017. godine.

Podsećamo, krajem septembra 2016. godine, a na zahtev Tužilaštva BiH, policija Švajcarske uhapsila je Elfetu Veseli na području Kantona Nušatel (Neuchâtel), gde je do tada nesmetano živela i radila. Njeno izručenje Švajcarska je odobrila 14. marta, a u BiH je izručena 24. marta 2017. godine.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!