Radio Bambi

Ko može ući u BiH, kome treba, a kome ne PCR test?

Bliže se praznici i zimski godišnji odmori koje bi građani poreklom iz BiH, a koji su zaposleni u inostranstvu, rado proveli u otadžbini. Zbog pandemije korona virusa, restriktivnih mera širom Evrope i obaveznog karantina po povratku iz BiH, mnogi će odustati od odmora u zavičaju, ali ima i onih koji su i pored svih prepreka spremni za putovanja. Ukoliko iz Nemačke i Austrije planitrate u BiH, po povratku u te zemlje obavezni ste ići u desetodnevni karantin, koji možete prekinuti nakon pet dana ukoliko uradite PCR test i isti bude negativan.

Što se tiče Švajcarske, ta zemlja nije na listu rizičnih zemalja uvrstila BiH, što znači da po povratku iz BiH u Švajcarsku niste obavezni biti u karantinu/samoizolaciji.

Mnogi od vas su nas ovih dana pitali imamo li informacije da li će BiH uvoditi ograničenja na svojim granicama, te pod kojim uslovima možete ući u BiH.

Prema trenutno dostupnim informacijama, iz FBiH je od Saveta ministara BiH zatražano da se donese posebna odluka o ulasku u BiH. Zatraženo je da svi, kako strani, tako i državljani BiH prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 časova, ili da im se po ulasku u BiH odredi obavezan desetodnevni karantin. Do ovog trenutka, takva odluka nije doneta i verovatno i neće biti doneta.

Prema trenutno važećim pravilima, ukoliko posedujete pasoš BiH, možete nesmetano doći na zimski odmor u tu zemlju i nije vam potreban PCR test.

Ukoliko ste strani državljanin, odnosno ukoliko nemate nikakav BiH dokument, u BiH možete ući samo ako imate negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

Mnogo je i onih koji imaju ličnu kartu BiH, ali ne poseduju pasoš BiH i istovremeno imaju pasoš neke od zemalja EU/Šengena. Pravila za ulazak takvih osoba su, blago rečeno nejasna i može da vas na granici sačeka dobrodošlica u vidu prekršajnog naloga.

Naime, polovinom septembra je doneta odluka kojom se svim državljanima BiH koji imaju i državljanstvo neke druge zemlje, a nemaju pasoš, nego samo ličnu kartu BiH, na granici prilikom ulaska u BiH uručuje prekršajni nalog – novčana kazna u iznosu od 200 KM. Ova vest nije preterano forsirana u medijima, pa su krajem oktobra građani koji su dolazili u BiH iz dijaspore bili, blago rečeno, šokirani. Odluka je prvo provođena u potpunosti i to najviše na aerodromima, a zatim je usledilo selektivno provođenje odluke, odnosno, nekome je prekršajni nalog uručen, a nekome nije.

Na osnovu čega su granični policajci odredili kome uručiti prekršajni nalog, a kome ne, to znaju samo oni. Ovakvu odluku, kako saznajemo od naših dobro informisanih izvora, Savet ministara (SM BiH) nikada nije potvrdio. Ipak, naš izvor kaže da “Granična policija ima svoj pravni osnov po kome može izdati pomenuti prekršajni nalog”.

U Graničnoj policiji saznajemo da se ovo pravilo primenjuje isključivo prema onima koji dolaze iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan bilateralni ili multilatelarni sporazum.

Da pojednostavimo, zvaničnu i konkretnu informaciju o ovome je nemoguće dobiti, jer oni koji treba da znaju, ne znaju odgovore.

Ukoliko ste dvojni državljanin (državljanin BiH i neke druge zemlje), a ne posedujete BiH pasoš, nego samo BiH ličnu kartu, možda će vas pustiti da uđete u BiH bez kažnjavanja, a možda i neće. U praksi je to baš tako kako smo napisali, koliko god vama to zvučalo neverovatno, istina je. Verovali ili ne, da li će neko biti kažnjen, isključivo zavisi od raspoloženja graničnog policajca. On po zakonu ima pravo da vas kazni, a da li će to učiniti, to zavisi isključivo od njega. Ako to i ne učini, niko ga neće kriviti.

Ukoliko ne želite da rizikujete novčanu kaznu, mi vas savetujemo da na granici prilikom ulaska u BiH ne pokazujete BiH ličnu kartu, nego samo pasoš te druge zemlje čiji ste državljanin i priložite negativan PCR test koji nije stariji od 48h. U danima koje planirate provesti u BiH podnesite zahtev za ‘brzo’ izdavanje BiH pasoša i tako rešite ovaj problem.

Dobro došla dijasporo!

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!