Radio Bambi

Koronu nismo pobedili, a stigla je nova pretnja!

Opaki korona virus (COVID-19) još uvek nije pobeđen, a stručnjaci širom sveta upozoravaju na novu pretnju po zdravlje – takozvani toksični šok sindrom ili Kavasakijeva bolest. Nova bolest tokom infekcije korona virusom uočena je u Americi i Evropi, a i pre nego je primećena, na istu je lekare upozorio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Novi simptomi liče na takozvanu Kavasakijevu bolest, koju karakterišu visoka temperatura, osip po koži, uvećanje limfnih čvorova na vratu, crvenilo očiju, proliv, povraćanje, upala zidova krvnih sudova, a javljaju se posebno kod dece.

Prema trenutno dostupnim informacijama ove simptome razvilo je 230 mališana u Evropi, od kojih je dvoje umrlo. Amerika je prijavila slične slučajeve, dok u Srbiji stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institututu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

-“Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija”, – rekao je dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

Kako je istakao dr Minić, deca su sada dobro.

-“Hvala Bogu, oba pacijenta su dobro odreagovala na terapiju koja se inače daje za Kavasakijev sindrom. Da se takva stanja, slična Kavasakijevom sindromu, javljaju kod dece koja su pozitivna na korona virus, primetili su Englezi pre tri-četiri nedelje i to se manifestuje kao toksični šok sindrom. Naši bolesnici su dobro lečeni i ubeleženi su u registar koji se za to vodi. Kod jednog deteta test na koronu je bio pozitivan, a kod drugog negativan. Ali, oba su pacijenta imala u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani virusom COVID-19”, – kaže dr Minić.

Šta je Kavasaki bolest, koji su simptomi i da li se može izlečiti?

Ova bolest prvi put je opisana u engleskoj medicinskoj literaturi 1967. godine od strane japanskog pedijatra Tomisaku Kawasaki (bolest je po njemu dobila ime). On je izdvojio grupu dece sa veoma visokom temperaturom, osipom po koži, konjuktivitisom (crvene oči), enantemom (crvenilom grla i usta), otokom šaka i stopala i uvećanim limfnim čvorovima na vratu. U početku, bolest se zvala “mukokutano-limfonodularni sindrom”. Nekoliko godina kasnije, opisane su komplikacije na srcu, kao što su aneurizme srčanih arterija (veliko proširenje ovih krvnih sudova).

Kavasakijeva bolest (KB) je akutni, sistemski vaskulitis, što znači da postoji zapaljenje u zidu krvnih sudova, koje može da dovede do pojave proširenja (aneurizmi) bilo koje arterije srednje veličine u telu, pre svega srčanih arterija. Međutim, većina dece razvije samo akutne simptome, bez srčanih komplikacija. Uzrok pojave KB nije tačno poznat, ali se kao mogući pokretač bolesti navodi virusna infekcija. Bolest počinje neobjašnjivom pojavom visoke temperature. Dete je obično vrlo uznemireno. Zajedno sa temperaturom ili neposredno nakon nje može da se javi konjuktivitis (crvenilo oba oka), bez pojave gnoja ili sekrecije iz oka.

Osip na koži deteta može biti različit, može da liči na osip kod malih boginja ili šarlaha, na urtikariju (koprivnjaču), može se javiti osip sa papulama (čvorićima) itd. Osip se obično javlja na trupu i ekstremitetima, kao i predelu koji pokrivaju pelene i dovodi do pojave crvenila i ljuštenja kože. Promene u usnoj duplji podrazumevaju jarko crvene ispucale usne, crvenilo jezika (obično se naziva “jagodičast” jezik) i crvenilo ždrela. Promene se mogu javiti i na šakama i stopalima u vidu otoka i crvenila. Prsti na rukama i nogama mogu biti otečeni. Ove promene prati pojava karakterističnog ljuštenja kože počev, od vrhova prstiju (obično u drugoj ili trećoj nedelji bolesti). Više od polovine bolesnika ima uvećanje limfnih čvorova na vratu ili bar jedan uvećan limfni čvor veličine od najmanje 1,5 cm. Ponekad se javljaju i drugi simptomi kao što su bol ili otok zglobova, bol u trbuhu, proliv, razdražljivost ili glavobolja.

U zemljama gde se primenjuje BCG vakcina (zaštita od tuberkuloze), kod mlađe dece može se javiti crvenilo u predelu BCG ožiljka.

Zahvaćenost srca je najozbiljnija manifestacija KB zbog mogućnosti nastanka dugoročnih komplikacija. Mogu se otkriti šum na srcu, poremećaji srčanog ritma i poremećaji koji se dijagnostikuju ultrazvučnim pregledom. Svi delovi srca mogu biti zahvaćeni zapaljenskim procesom, što znači da se može javiti perikarditis (zapaljenje srčane ovojnice), miokarditis (zapaljenje srčanog mišića) ili upala srčanih zalistaka. Međutim, glavna karakteristika ove bolesti je razvoj aneurizmi srčanih arterija (ASA).

Većina dece sa KB može da se izleči, međutim, neki pacijenti razvijaju komplikacije na srcu i pored primene odgovarajućeg lečenja. Ne postoje mere koje bi sprečile pojavu bolesti, ali najbolji način da se spreči pojava komplikacija na srcu je rano postavljanje dijagnoze i rano započinjanje terapije. Dete sa definitivnom ili verovatnom KB mora da se leči u bolnici radi stalnog posmatranja, praćenja i uočavanja pojave mogućih komplikacija na srcu. Da bi se smanjila učestalost srčanih komplikacija, lečenje mora da se otpočne odmah po postavljanju dijagnoze.

Lečenje se sastoji od primene jedne visoke doze intravenskih imunoglobulina (IVIG) i aspirina. Ova terapija smanjuje zapaljenjski proces i otklanja akutne simptome bolesti. Visoka doza IVIG je od najveće važnosti jer može da spreči pojavu srčanih komplikacija kod velikog broja bolesnika. Iako je lek vrlo skup, za sada je najefikasnija terapijska opcija. Kod pacijenata sa posebnim faktorima rizika, mogu se istovremeno primeniti kortikosteroidi. Kod pacijenata kod kojih nije došlo do odgovarajućeg odgovora na jednu ili dve doze IVIG primenjuju se drugi lekovi, kao što su visoke doze intravenskih kortikosteroida i biološki lekovi.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!