Radio Bambi

Mladi u BiH masovno kupuju pištolje!

Mladi u BiH se veoma često odlučuju za kupovinu pištolja i to čim napune 18 godina. Sve je veći trend među mladima kupovina plinskih pištolja, koji su dostupni po pristupačnim cenama, već od 70 maraka. Radi se o replikama pravih pištolja i izgledaju skoro isto kao poznati revolveri ‘tetejac’ ili ‘glok’.

Onima koji se ne razumeju u oružje, veoma je teško primetiti da nije reč o ‘pravom’ oružju. Upravo zbog toga, ali i činjenice da je bez dozvole i u krivim rukama opasnost, pokrenuta je inicijativa da se i plinski pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policije, a ne prijava, jer se zbog verodostojnog izgleda često koristi prilikom pljački.

Tako se na internetskom tržištu nalazi mnoštvo oglasa za prodaju plinskih pištolja i municije za njih. Najskuplji takav pištolj moguće je kupiti za 450, a najpovoljniji za svega 70 maraka. Municija košta od 0,50-0,70 KM po metku.

I dok izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsećaju na pravi, zbog čega izazivaju strah kod ljudi, plinski pištolji koje mahom kupuju mladi u BiH ne mogu naneti povrede jer je cev pregrađena.

Prvenstveno služe za zvučno označavanje početka takmičenja, navikavanje lovačkih pasa na pucanj, ili za ‘pucanje’ na zabavama (poput svadbi).

Prema važećem zakonu o nabavljanju i držanju oružja, svaki građanin je dužan u roku od osam dana nakon kupovine plinskog pištolja u specijalizovanoj prodavnici, prijaviti ga nadležnoj policijskoj stanici uz dokaz o poreklu (račun). Nakon obavljene potrebne procedure, nadležna policijska stanica mu izdaje potvrdu o prijavi oružja.

Svaka kupovina i nabavka koja nije u skladu s važećim procedurama predstavlja nezakonito nabavljanje i držanje oružja, u ovom slučaju plinskog, te podrazumeva utvrđivanje prekršajne odgovornosti vlasnika i njegovo sankcionisanje.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!