Radio Bambi

Muslimani proslavljaju Kurban-Bajram!

Muslimani širom sveta danas proslavljaju prvi dan praznika Kurban-Bajrama ili Hadži-Bajrama. Ovaj praznik obeležava se četiri dana i najznačajniji je islamski praznik koji se proslavlja dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog Bajrama. Prvi dan određuje se prema pojavljivanju mladog meseca. Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja.

Tradicionalno se prinosi žrtva (kurban) – ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela – jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurban-Bajram se naziva i hadžijski zato što se tog dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Bošnjacima u Republici Srpskoj, FBiH i u Srbiji čestitke su uputili zvaničnici Srpske i Srbije uz želje da praznik proslave u dobrom zdravlju i radosti sa svojim najbližima, te da im praznični dani donesu radost i mir u njihove domove.

Radio Bambi upućuje čestitke povodom Kurban-Bajrama svojim poslovnim partnerima, kolegama, slušaocima i čitaocima islamske vere, uz želje da praznične dane provedu u društvu voljenih u miru i blagostanju.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!