Radio Bambi

Nova pravila u školama Austrije!

Nova školska godina, koja je u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu počela u ponedeljak, a u ostatku Austrije će početi 9. septembra, donosi i nova pravila po pitanju ocenjivanja, ponavljanja, ali i zabranu nošenja marama u osnovnim školama. U osnovnim školama biće potpuno zabranjeno nošenje verski obeležene odeće, u smislu pokrivanja glave.

Ko prekrši ovu odluku biće kažnjen sa 440 evra.

To je obrazloženo potrebom socijalne integracije dece i poštovanjem osnovnih ustavnih prava na ravnopravnost žena i muškaraca.

Najviše je novina u osnovnim školama, gde će od drugog semestra 2. razreda biti ponovo obavezujuće ocenjivanje đaka brojkama. Takođe, đacima od 2. razreda uvodi se ponovo ponavljanje. Jedna novina pogađa i đake prvake koji u školsku klupu treba da uđu iduće godine.

Naime, prilikom upisa, početkom 2020. godine, biće po prvi put primenjivani jedinstveni kriterijumi za ocenjivanje zrelosti.

Razlog za to je bila različita praksa u pojedinim pokrajinama. Naime, u Burgenlandu i Štajerskoj tokom prošlog upisa nijedno dete zbog nedostatka zrelosti nije upisano u pripremni razred, a u Forarlbergu ih je bilo 16, u Salzburgu 20 odsto.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!