Radio Bambi

Od danas obavezna zimska oprema!

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podseća sve vozače, učesnike u saobraćaju, da u periodu od 15. novembra ove godine, pa do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove. Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od 8 sedišta, moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka.

Vozači mogu da upravljaju vozilom na kojima su i pneumatici sa letnjim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno 4 mm, te u priboru moraju imati odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse važi obaveza da imaju zimske pneumatike na pogonskim točkovima. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumevaju se još i lanci za sneg i priručni alat (lopata i vreća peska od 25 do 50 kilograma).

Za neposedovanje zimske opreme, prema ‘Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja’, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!