Radio Bambi

Poslednje zbogom Panonskom mornaru!

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini. U njegovom Novom Sadu više stotina građana okupilo se večeras na Trgu slobode da se oprosti od svog sugrađanina, a zastave u ovom gradu spuštene su na pola koplja. Poštovaoci njegovog lika i dela pale sveće i ostavljaju cveće oko spomenika Svetozara Miletića, a sa razglasa se čuju Balaševiće pesme.

Građani su se prethodno okupili ispred Balaševićeve porodične kuće u Ulici Jovana Cvijića 33 u Novom Sadu.

Mesto i vreme sahrane za sada nisu poznati, ali će u Novom Sadu na dan sahrane biti proglašen Dan žalosti.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom “Žetva”, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom “U razdeljak te ljubim”. Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira “Rani mraz”. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju. Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu “Računajte na nas”, koja je postala svojevrsna himna jedne generacije. Solo karijeru započinje 1982. godine albumom “Pub”, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom “Cetru Sava”. Već naredne godine objavljuje ploču “Celovečernji d kid”, sa koje se izdvojio jedan od njegovih najvećih hitova – “Jesen stiže, dunjo moja”. Ogroman uspeh postigao je albumom “Bezdan” 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada “Ne volim januar”, “Ne lomite mi bagrenje” i “Bezdan”.

Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom. Sledeći album “Panta rei” naišao je na loše kritike i prijem, ali se iskupio narednim “Tri posleratna druga”, koji je postigao veliki uspeh. Na njemu se našla još jedna od njegovih kultnih balada – “D-mol”.

Kada je počeo raspad SFRJ, Balašević je u kolumni za “Radio-TV Reviju” pravio veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji.

Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju.

Album “Jedan od onih života” izdaje 1993. godine, inspirisan tragičnim godinama raspada Jugoslavije i ratova. Balaševićevi koncerti iz tog perioda postali su svojevrsna čistilišta za okupljanje mladih, na kojima je između pesama iznosio svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album “Naposletku”, većinom snimljen uz akustičnu pratnju Gudača Svetog Đorđa.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album “Devedesete” koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine.

Sa nje se izdvojila numera “Živeti slobodno”, koja je postala himna demonstranata.

Osećajući da publici duguje ljubavne pesme, koje su potpuno izostale na prethodnom albumu, Balašević 2001. godine objavljuje album “Dnevnik starog momka”, sa 12 pesama od kojih svaka nosi žensko ime. Album je posvetio supruzi Oliveri, a početna slova naslova pesama formiraju rečenicu “Olja je najbolja”.

Kada saradnja sa Ljubišom Samardžićem na filmu “Jesen stiže, dunjo moja”, koji je bio zasnovan na baladi “Priča o Vasi Ladačkom”, nije ostvarena, Balašević je pesme namenjene za film objavio kao album “Rani mraz” 2004. godine.

Takođe je napisao scenario i glumio glavnu ulogu u seriji “Specijalna redakcija”, a glumio je još u serijama “Vojnici”, “Pop Ćira i pop Spira”, “Panonski mornar”…

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije…

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!