Radio Bambi

Povećanje toplog obroka u Srpskoj

Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj, koja se radnicima isplaćuje u novcu za svaki radni dan, od 23. januara će iznositi 10,04 KM u netu, odnosno 16,46 KM u brutu, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

Ovo je najmanji iznos naknade toplog obroka.

-“Kolektivnim ugovorom, Sindikat i poslodavac mogu utvrditi i veći iznos naknade za topli obrok. S tim u vezi, ukoliko radnik u toku meseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 220,88 KM u netu, ako kod poslodavca nije organizovana ishrana, pripremanje toplog obroka ili isporuka toplog obroka putem lica registrovanog za usluge keteringa. A ukoliko je ishrana organizovana putem keteringa ili se topli obrok priprema u vlastitim restoranima kod poslodavca, vrednost toplog obroka mora biti u neto iznosu od 9,56 KM”, – saopšteno je iz Saveza sindikata.

Zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo da je visina naknade za topli obrok utvrđena Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku i iznosi 0,85 odsto prosečne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan, a u slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike – članove Sindikata, da prijave svaku vrstu zloupotreba od strane poslodavaca (neisplaćivanje naknade za topli obrok, isplaćivanje toplog obroka u manjem iznosu) kako bi zaštitili njihova prava putem regionalnih kancelarija Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!