Radio Bambi

Presuda prvom čoveku Civilne zaštite Srpske!

Prvi čovek Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović, osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog krivičnog dela ‘ugrožavanje bezbednosti’. Novitoviću preti kazna zatvora ukoliko počini neko novo krivično delo u vremenskom periodu od godinu dana nakon pravosnažnosti presude, o kojoj će odlučiti banjalučki Okružni sud.

Prema prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci, Milan Novitović je 8. decembra 2017. godine, oko 10 časova u Banjaluci, zbog nerešenih poslovnih odnosa, oštećenom Draganu Makiviću uputio ozbiljne pretnje, tako što mu je rekao ‘da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancem’, te ‘da će lajati od Banjaluke do Vranja’.

-“Optuženi Milan Novitović je Draganu Makiviću u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu pretnju da će ga, ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu ‘Alfa Plam’, lično skinuti golog, voziti vezanog lancima i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu bezbednost. Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom pretnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično delo ‘Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150., stav 1., Krivičnog zakonika Republike Srpske”, – navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Makivić je u svojoj izjavi u policiji i tužilaštvu izjavio da je u drugoj polovini 2017. godine zbog nerešenih odnosa između njegovog preduzeća “Madako” d.o.o. Banjaluka i preduzeća “Calux” d.o.o, čiji je direktor u kritično vreme bio Novitović, a zbog duga od 518.000 maraka, optuženi Novitović vršio konstantni pritisak, od telefonskih poziva do dolaska pred preduzeće.

Pritisci su kulminirali kada je Novitović nazvao telefonom Makivića 8. decembra 2017. godine.

Tokom istrage Novitović je potvrdio da je imao određenih problema s Makivićem oko plaćanja robe, ali je negirao da mu je uputio pretnje. Optužnica protiv Novitovića podignuta je 29. juna 2018. godine, a potvrđena u aprilu 2019. godine. Prvostepena presuda je donesena tri godine nakon izvršenog krivičnog dela.

Novitović je nakon potvrđivanja optužnice u banjalučkom Osnovnom sudu negirao krivicu, a da je kojim slučajem odmah priznao krivicu mogao je proći sa daleko blažom kaznom, odnosno novčanom, jer je tužilaštvo uz optužnicu dostavilo kazneni nalog u iznosu od 900 maraka.

U martu ove godine Milanu Novitoviću produžen je mandat na mestu prvog čoveka Republičke uprave Civilne zaštite.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!