Radio Bambi

Slovenci ostaju na granici sa Hrvatskom

Slovenija je zvanično saopštila da će nastaviti sa kontrolama na granici sa Hrvatskom sve do leta naredne godine, uz mogućnost produženja te odluke, a sve u cilju smanjenja ilegalnih prelazaka granice i sprečavanja terorističkih aktivnosti.

Pod posebnim nadzorom je jedan od najprometnijih prelaza – Bregana.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Šengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje u trajanju od šest meseci počevši od 22. decembra.

Slovenija je 21. oktobra uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Kao razlog za produžetak trajanja graničnih kontrola slovenačka policija je istakla uspeh akcije, te su naveli da su od uvođenja te mere odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhapsili nekoliko krijumčara.

Poklukar je nedavno upoznao Vladu s razlozima za prduženje mere kontrole zbog terorističke pretnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada bezbednosna situacija to bude dopustila, mera će biti ukinuta.

-“Terorizam je pretnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni”, – dodao je Poklukar.

Slovenačka policija ističe da je od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i to većina na granici s Hrvatskom.

Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je pronašla i uhapsila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju.

-“Od ponovnog uspostavljanja graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhapšeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta”, – naveli su iz policije.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!