Radio Bambi

Srbija 1. juna otvara granice sa ove 4 zemlje!

Srbija će 1. juna ponovo otvoriti granice sa 4 zemlje. U potpunosti će se liberalizovati kretanje sa Republikom Srpskom (odnosno BiH), zatim sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom. Ovakva odluka će biti doneta jer nijedna od ovih zemalja nije bila žarište korona virusa (COVID-19).

Pored toga, odluka će biti doneta i zbog studenata iz Republike Srpske i Crne Gore, koji se školuju u Srbiji.

Prilikom prelaska granice biće obavezan brzi test na korona virus, ili dve nedelje izolacije.

Vlada Srbije je saopštila da će državljani Srbije moći ući u svoju zemlju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR-test na korona virus, ne stariji od 72 časa. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi državljani Srbije, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, kada se otvore granice EU i Šengena, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR-test na korona virus ne stariji od 72 časa i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova potvrda može se dobiti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je za ‘RTS’ da se traži rešenje koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova, koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju. Podsetio je da nijedna zemlja u toku pandemije korona virusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno da donosi odluku o otvaranju granica.

-“Svaka odluka koja se donese mora biti usaglašena sa susednim zemljama preko čijih granica se prelazi”, – rekao je Odalović. 

Granice Srbije zatvorene su 15. marta, kada je i uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa. 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!