Radio Bambi

Šteta posle požara veća od pet miliona KM! (Video)

Veliki požar, drugi u tri godine, ponovo je deo pijace “Arizona”, koji pripada opštini Gradačac (FBiH), pretvorio u prah i pepeo. Procene govore kako je požar koji se dogodio 2016. godine naneo štetu u iznosu od oko 4 miliona KM, a preliminarne procene štete od požara koji je izbio u noći sa subote na nedelju, govore da se radi o šteti većoj od pet miliona maraka.

Sreća da u požaru, prema informacijama iz policije u Gradačcu, nije bilo povređenih i poginulih. Vatra je zahvatila dve trećine objekata.

Podsećamo, ista pijaca potpuno je izgorela 2016. godine, kada je vatra progutala oko 500 štandova. Ovo nije, kako su pojedini mediji preneli, glavni i najposećeniji (centralni) deo “Arizone”, nego tzv. “Gradačačka Arizona”.

Već godinama popularna tržnica “Arizona”, ili kako je mnogi još zovu i “Porebrice” ili “Koridor”, udaljena je od Brčko Distrikta 23 kilometra, od Lončara 16, od Gradačca 26, a od Srebrenika 17 kilometara. Počela je sa radom odmah nakon rata. Za tržnicu “Arizona” vežu se i mnoge kontroverze. Tako je u početku, ona bila sinonim za šverc i razne kriminalne aktivnosti. Tokom 1999. i 2000. godine na i u blizini “Arizone” nalazilo se i sedam ilegalnih objekata u kojima su radile “prodavačice ljubavi” iz Moldavije, Rumunije, Ukrajine, Rusije, Bugarske.

Ipak, nakon obnove infrastrukture, od 2002. godine uveden je red u poslovanje, tako da danas nema nezakonitih aktivnosti, a svaka poslovna jedinica ima uredno prijavljeno poslovanje i plaća porez i doprinose. Osim prodavača sa prostora EX-YU, svoje objekte na “Arizoni” imaju Grci, Turci, Italijani i Kinezi. Tržnica je otvorena svaki dan osim ponedeljka od 08:00 do 15:00 h. Dnevni prosek ljudi koji je poseti je oko 30.000, a robu je moguće, osim konvertibilnim markama, platiti i evrima, dinarima, kunama i američkim dolarima.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!