Radio Bambi

Švajcarska najavila nove (blage) restriktivne mere!

Od početka pandemije korona virusa (COVID-19) vlasti Švajcarske svakodnevno nailaze na mnogobrojne kritike zbog lošeg reagovanja i kasnog donošenja restriktvinih mera. U prvi plan ova zemlja je stavila zaštitu ekonomije, umesto zaštitu zdravlja građana, mišljenje je to opozicionih stranaka, ali i skoro svih nezavisnih Udruženja građana.

S obzirom na eksponencijalno sve veći broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Švajcarskoj i sve teže situacije u zdravstvenom sektoru koji je pred kolapsom, Savezna Vlada je večeras održala vanrednu sednicu, nakon koje je saopštila da planira uvesti nove restriktivne mere, ali tek nakon konsultacija sa vlastima svih kantona.

Vodeći švajcarski portali “20min” i “Blick”, javljaju večeras da su nove odluke već donete, te da je ostalo samo formalnost. Objavili su večeras da će nove mere biti zvanično saopštene 11. decembra, dan kasnije stupiti na stagu i trajati najmanje do 20. januara naredne godine.

Pomenuti portali pišu i da će ove mere važiti u celoj Švajcarskoj.

Restorani, svi ugostiteljski objekti, sve prodavnice, tržni centri i pijace, objekti za razonodu, zabavu, sport i fitnes centri moraju ograničiti radno vreme, pa će biti zatvoreni u 19 časova, a nedeljom ne mogu raditi.

Na privatnim slavljima i okupljanjima može biti prisutno najviše 5 osoba iz dva domaćinstva. Izuzetak su Božić i Nova godina, kada će na privatnim okupljanjima moći biti maksimalno do 10 osoba i to u danima od 24. do 26. decembra i 31. decembra.

Svi javni događaji će biti zabranjeni, osim verskih proslava i zakonodavnih skupova.

Sve kulturne aktivnosti (uključujući školske) se obustavljaju od subote.

Održavanje svih javnih događaja sa publikom se zabranjuje, sa izuzetkom događaja koji se emituju onlajn bez publike.

Ostalo je nejasno kako će mere uticati na sportska dešavanja, odnosno profesionalne sportove. Savezno veće želi da omogući odigravanje hokejaških i fudbalskih utakmica bez gledalaca, ali još uvek nije jasno da li će utakmice morati da se završe do 19 časova.

Na novinarsko pitanje da li se razmatra ponovno ograničenje putovanja ili zatvaranje granica, rečeno je da je to poslednja opcija, ali i da neka ograničenja već postoje.

-“Mi smo ažurirali listu zemalja iz kojih je po povratku obavezan desetodnevni karantin. Pratimo situaciju, pa ćemo shodno tome proširivati ili smanjivati spisak rizičnih zemalja. Svakako bi svima trebalo da bude jasno, da bi najbolje bilo da praznike provedu u svojim domovima. Znamo da je to teško, ali sada je tako najbolje. Mi se nadamo da su naši građani dovoljno razumni, svesni teške situacije, pa da će odustati od prazničnih putovanja koja su u ovom trenutku veoma rizična po zdravlje. U martu je potpuno zaključavanje bilo jedini način, danas to više nije slučaj. Ali, ako potrošimo sve opcije i na kraju to postane neophodno, moguće je da se donese i takva odluka”, – saopštila je Savezna Vlada.

Trenutno su na listi rizničnih zemalja, iz kojih po povratku u Švajcarsku morate u obavezan desetodnevni karantin: Prekomorska teritorija Francuske Polinezije, delovi Italije (Regije Emilia Romagna, Furlanija-Julijska krajina i Veneto), delovi Austrije (Koruška, Gornja Austrija, Salcburg i Štajerska), Andora, Gruzija, Jordan, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, San Marino, Mađarska, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Slovenija i što naše čitaoce/slušaoce najviše zanima – Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija.

BiH još uvek nije na listi, a na naš ‘mail upit’ da li će biti uvrštena u narednim danima, odgovor nam nisu dali, uz obrazloženje da takve informacije saopštavaju isključivo na zvaničnoj stranici “BAG” (https://www.bag.admin.ch/) , te da svi koje to zanima svakodnevno prate ono što se tamo objavljuje.

Nezvanično, lista će biti ažurirana 14. decembra.

Ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša, Savezna Vlada planira doneti još oštrije mere 18. decembra, što bi, prema saznanjima gore pomenutih portala, značilo potpuno zatvaranje svih ugostiteljkih objekata, tržnih centara i svih prodavnica, osim prodavnica prehrane, te uvođenje policijskog časa.

Vlasti su ranije saopštile da je zbog ugrožene ekonomije donošenje takvih mera u Švajcarskoj, odnosno uvođenje novog ‘lockdowna’ krajnja opcija.

Stranke i Udruženja pomenuti na početku ovog teksta, odmah su na društvenim mrežama počeli sa pisanjem negativnih komentara na društvenim mrežama, smatrajući ‘da su nove mere smešne’ i ‘da je krajne vreme za uvođenje vanrednog stanja na celoj teritoriji Švajcarske’.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!