Radio Bambi

Sveti prorok Ilija – Ilindan!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetom proroku Iliji – Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i celokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik hrišćanskih vrednosti. Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na taj praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Na Ilindan se vekovima održavaju vašari u mnogim srpskim krajevima.

U narodu se kaže da je ‘od Svetog Ilije sunce sve milije’, jer je ovaj pravoslavni praznik prekretnica između julskih vrućina i studeni koja se iza njih najavljuje. Sa Ilindanom, pričaju stariji, prestaju i one prave letnje nepogode, manje je grada koji uništava letinu i manje pljuskova koji raznose seoske puteve.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji Svetog Јovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet. Prema knjizi Otkrivenja Јovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Sveti Ilija sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva. Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na Nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu. Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u devetom veku pre Hrista /816. godine/. Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Јezavelje napustio Mojsijevu veru i “slavio tuđe bogove”.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Današnji dan kao krsnu slavu proslavljalju opštine Milići, Mrkonjić Grad, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac i Sokolac, dok se tradicionalno narodno veselje povodom Ilindana održava u Janji kod Bijeljine, zatim u nekada srpskom selu Požarnica kod Tuzle u FBiH, kao i u mnogim srpskim krajevima.

Svima koji danas proslavljaju svoju KRSNU SLAVU – ČESTITAMO!!!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!