Radio Bambi

U Doboju se sastali Dodik i Petrović!

Pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Doboja Obren Petrović razgovarali su o infrastrukturnim projektima, ali i visokoj politici. Dodik je rekao je da je grad Doboj jedno od strateških mesta i od interesa za Srpsku.

-“I kao predsednik, kao političar i kao čovek, uvek sam to tako posmatrao, i uvek sam imao želju da ovde radimo više”, – naveo je Dodik. On kaže da je izgradnjom auto-puta Banjaluka-Doboj, ova lokalna zajednica dobila ozbiljnu razvojnu šansu. -“Јuče su otklonjeni svi proceduralni problemi u vezi izgradnje deonice auto-puta od entitetske linije razdvajanja do Јohovca, a mi završavamo razgovore koji će se finalizirati u proleće oko izgradnje Koridora ‘5C’ dalje prema Bijeljini. Naš najveći razvojni projekat u Republici Srpskoj je izgradlja auto-puta Banjaluka-Bijeljina”, – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su otklonjeni svi proceduralni problemi za izgradnju sportske dvorane u Doboju, čiji kamen temljac je položio 23. avgusta zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović i gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, kao i za novu bolnicu.

-“Mi smo želeli i ranije da položimo kamen temeljac, ali neke stvari nisu u našim rukama. Mislim da imamo veoma loš sistem zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, koje je mesto najveće korupcije u BiH i mesto koje najviše koči svaki razvojni projekat. Moramo da gubimo mnogo vremena oko toga i neki ljudi izgube i strpljenje, pa neće više da rade”, – naveo je Dodik.

Najavio da će kao srpski član Predsedništva BiH, kao jednu od prvih stvari predložiti da se ukine Zakon o javnim nabavkama u BiH i da se pronađe jedan od najboljih modela koji funkcioniše u EU, koji će se prilagoditi ovom području. -“Danas su važniji pet članova Komisije za javne nabavke u Sarajevu nego svi predsednici i sve skupštine u BiH, prema tome to je nešto što moramo da rešavamo. Tamo je veoma poznato da svako ima nekog svog člana i da ako niste prisutni sa novcem ne možete ništa rešiti. Ako dolazite iz javnog sektora, onda se to odugovlači i po nekoliko meseci”, – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su, ipak, krenule procedure realizacije projekata i naveo da će jedna kineska kompanija početi projektovanje nove bolnice, a da će radovi početi već na proleće. Dodik je pozvao gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da vodi računa da objekat bolnice, koji će biti savremeno opremljen, bude i ‘urbanistički primećen’.

Dodik je kao jedan od projekta koji će se zajednički relizovati na području ovog grada naveo uređenje korita reke Bosne da bi se sprečilo plavljenje grada, kao i kompletno infrastrukturno sređivanje grada, te naglasio da Doboju treba dati sadržaj koji će ga činiti regionalnim.

-“Mislim da je Republika Srpska otišla sada malo dalje i može da ode dalje od onoga da samo krpimo neke stare puteve ili gradimo neke seoske, već da pravimo kapitalne objekte u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju. Mi želimo da napravimo disperziju svih kapitalnih programa”, – rekao je Dodik. Najavio je da će se o tim kapitalnim programima razgovarati već na prvoj sednici Vlade Srpske, kojoj će i on prisustvovati.

Petrović je rekao da podržava lidera ‘SNSD-a’, te snagu i energiju koju on pokazuje u radu.

-“Cenim samo rad i Dodik će imati moju podršku. Sigurno da ćemo ove četiri godine iskoristiti da dobijemo pomoć i Vlade Republike Srpske i Saveta ministra”, – naveo je Petrović.

Gradonačelnik Doboja poručio je da su u proteklih osam meseci predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Srpske više uradili za ovaj grad nego članovi ‘SDS-a’ u Savetu ministara u protekle četiri godine. -“I ove projekte koje smo počeli zajednički da radimo, ono o čemu smo danas razgovarali, sigurno nastavljamo. Bez Vlade Srpske i podrške iz Banjaluke, Doboj bi vrlo teško mogao da radi i živi”, – rekao je Petrović nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske.

On je naveo da Banjaluka i Doboj nikada više neće biti jedno protiv drugog, već da će politički zajednički raditi za dobrobit svih građana i Republike Srpske. Petrović je rekao da će odmah nakon formiranja nove Vlade Srpske lokalna zajednica pripremiti projekte za izgradnju i razvoj Doboja, kako bi bio veliko gradilište. Najavio je nastavak realizacije zajedničkih projekata, između ostalih, izgradnju dečijeg igrališta i uređenje ulica za koje je Vlada Srpske izdvojila 1.800.000 KM. Petrović je pozvao Dodika da poseti sva radilišta kako bi građanima bila upućena poruka da samo jedinstveni i složni mogu postići sve bolje rezultate.

Izrazio je žaljenje što je Dodik izgubio u Doboju na opštim izborima u oktobru, ali je izrazio nadu da će to zajedničkim radom biti promenjeno u narednom periodu.

-“Moramo dati glasove onim ljudima koji pomažu gradu Doboju, a ne onim koji samo pričaju. Moramo imati ljude od akcije i ja sam spreman sa predsednikom Dodikom da radim u narednom periodu i sigurno da će građani i Doboja i Republike Srpske imati koristi”, – naglasio je Petrović. On je ponovio da njegova podrška Dodiku u Parlamentarnoj skupštini BiH nije upitna, a u skladu sa odlukom Skupštine Gradskog odbora ‘SDS-a’ Doboja, koja je na sednici 1. novembra jednoglasno dala punu podršku novoizabranim nosiocima mandata iz ove izborne jedinice da budu deo vlasti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH s ciljem zastupanja interesa građana Doboja.

On je pozvao da isto učine i visoki funkcioneri ‘SDS-a’ Mićo Mićić i Milovan Bjelica, kao i svi ostali koji su ‘spremni da održe svoje sednice’ i u tom pogledu izvrše pritisak na Glavni odbor ‘SDS-a’, podsetivši da je Dodik pozvao na jedinstvo i slogu kada je reč o zajedničkom predstavljanju u Sarajevu.

Petrović je naveo da se u Sarajevu predstavljaju svi narodi iz Republike Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!