Radio Bambi

Zašto ponovo ratuju Jermenija i Azerbejdžan?!

Sukob između ove dve zemlje izbio je još 1988. godine kao rezultat zahteva etničkih Jermena za nezavisnost pokrajine Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom, u momentu kada se rušio Sovjetski savez. Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine. Završio se potpunom ili delimičnom kontrolom Jermenije nad Nagorno-Karabahom i sedam pridruženih teritorija.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime je okončan rat koji je odneo živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Ova regija je od 1994. godine pod kontrolom etničkih jermenskih snaga za koje Azerbejdžan tvrdi da uključuju i trupe iz Jermenije. Zahtev Nagorno-Karabaha za nezavisnost nije priznala nijedna zemlja. Višedecenijski pregovori uz posredništvo OSCE-a, “Minsk grupe” koja predstavlja Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države, ipak nisu rešili spor dve zemlje.

Nakon prekida vatre Nagorno-Karabah i područje Azerbejdžana oko njega, ostalo je gotovo pod kontrolom Jermenije. Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice. Kontakt linija dugačka oko 200 kilometara, razdvaja jermenske i azerbejdžanske snage, a prema informacijama Međunarodne krizne grupe iz 2015. godine, na ovom prostoru zabeležena su 272 incidenta. Najmanje 236 osoba je ranjeno i ubijeno u tom periodu.

Zašto novi sukobi?

Poslednji veliki sukobi desili su se 2016. godine, a poslednje čarke između dve strane dogodile su se u julu ove godine kada je vozilo azerbejdžanske vojske učestvovalo u incidentu na granici.

Kada je reč o novom sukobu koji je počeo minulog vikenda, Jermenija navodi da je do sukoba došlo zbog čestih provokacija koje stižu iz Azerbejdžana. Azerbejdžan tvrdi da su oružane snage Jermenije oborile dva azerbejdžanska helikoptera i pogodile tri tenka, što je bio okidač da se sukob rasplamsa.

Većina zemalja sveta osuđuje Jermeniju navodeći da je upravo jermenska vojska prekršila sporazum o prekidu vatre.

Žestoke borbe između azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljene su i jutros, a Azerbejdžan je krenuo u novu ofanzivu, samo nekoliko sati pre zakazanog hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

-“Jermenske snage odgovorile su na azerbejdžansku ofanzivu u više sektora na liniji fronta i neprijatelj je pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu”, – saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane navodi da je ‘odgovorilo na jermenski pokušaj kontranapada u nastojanju da povrati izgubljene položaje u Nagorno-Karabahu’ i dodaje ‘da su se žestoke borbe vodile tokom noći i jutra’.

Zvanični bilans borbi od nedelje do danas je 95 poginulih, među kojima 11 civila, devet u Azerbejdžanu i dva sa jermenske strane. Pravi bilans bi mogao da bude mnogo gori, jer obe strane tvrde da su ubile stotine neprijateljskih vojnika.

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah, gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga, biće održana danas na zahtev evropskih zemalja.

Otvoreni rat između Jerevana i Bakua bi mogao da destsabilizuje južni Kavkaz, posebno ukoliko bi se umešale Turska (koja podržava Azerbejdžan) i Rusija (koja podržava Jermeniju).

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!