Radio Bambi

Ženeva – Novi zakon o sekularizmu!

Građani švajcarskog kantona Ženeva (Genève) podržali su na jučerašnjem referendumu novi zakon o sekularizmu, kojim će, između ostalog, zvaničnicima i državnim službenicima biti zabranjeno da na vidnom mestu nose verske simbole. Prema konačnim rezultatima glasanja, 55 odsto glasača podržalo je novi zakon uprkos upozorenjima da bi mogao dovesti do diskriminacije posebno protiv pripadnica islamske vere.

Kanton Ženeva vekovima je bio u središtu verske slobode i tolerancije, a novi zakon zameniće postojeći koji je donesen davne 1907. godine. Pristalice ove mere smatraju da će novi zakon pojasniti postojeće principe u Ustavu za zaštitu verskih sloboda vernika i ateista. Kritičari tvrde da će zakon imati opresivan i diskriminatorski uticaj i osuđuju novu regulatvu kao islamofobičnu, jer će se sigurno naći na meti žena koje nose hidžabe.

Prosvetnim radnicima u Ženevi već je zabranjeno da nose verske simbole na vidnim mestima, uključujući i hidžab.

Novi tekst zakona proširiće zabranu na izabrane zvaničnike i bilo koje lokalne ili kantonalne službenike u kontaktu sa javnosti.

Dve žalbe su podnesene protiv novog zakona i mogle bi blokirati usvajanje regulative, uprkos rezultatima jučerašnjeg glasanja. Jednu od žalbi podnela je Evangelistička mreža Ženeve i to protiv odredbe kojom se zabranjuju javna verska okupljanja. Drugu žalbu podnela je stranka Zelenih i to protiv zabrane da izabrani zvaničnici i bilo koji lokalni ili kantonalni službenici u javnosti nose verske simbole.

Švajcarska vlada je još u oktobru 2017. godine saopštila da će birači (građani sa pravom glasa) odlučivati da li će biti zabranjeno pokrivanje lica burkama, nikabima, ili hidžabima na celoj teritoriji ove zemlje ili samo u određenim Kantonima. Tačan datum Referenduma nije preciziran još uvek, barem ne za sve Kantone. Inače, u Kantonu Tićino, već je na snazi zabrana nošenja burke i nikaba, ali ne i hidžaba.

Burka je islamska ženska odeća koja pokriva celo telo i lice. Izrađena je od guste tkanine koja u potpunosti pokriva celo telo, uključujući i lice, dok je predeo oko očiju pokriven gustom mrežom kroz koju žena može da gleda.

Hidžab je veo ili marama koju nose neke žene islamske vere, kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Nikab je tkanina kojom neke žene islamske vere pokrivaju lice. Po pravilu se pravi od crne tkanine, sa malim otvorom u predelu očiju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!