Radio Bambi

Saveti ginekologa! Kada dođu oni dani, a vi na moru!

Jeste da vam može poremetiti planove i može da deluje deprimirajuće, kada vam dugo očekivani odmor počne mesečnim ciklusom, ali to ne mora da znači da je odmor uništen. Pratite ove savete ginekologa i ne dozvolite menstruaciji da vam upropasti letovanje.

Odložiti menstruaciju ili ne?

Ukoliko ste mislili da odložite menstruaciju pilulama, odmah odustanite od te ideje. Hormonske pilule koje se piju u tu svrhu mogu da vam nanesu više štete nego koristi. Zbog deset dana bez krvarenja, možete ozbiljno poremetiti hormonsku ravnotežu, zato je bolje ne igrati se sa tim.

Kupanje

Ukoliko imate uredan ciklus i blaga krvarenja, možete se kupati već prvog dana, ali kratko i uz tampon koji obavezno morate promeniti posle svakog izlaska iz vode. Ako krvarite jače i obilnije, ginekolozi preporučuju da sačekate dan-dva, pre brčkanja u moru. Takođe, izbegavajte đakuzije ili bazene sa toplom vodom, jer krvarenje može dodatno da se pojača.

Sunčanje

Izbegavajte sunčanje u najtoplijem delu dana, kao i sedenje na toplom pesku. Zabijte se u debeli hlad ili pod suncobran i ne izlažite se direktno suncu. Sunčajte se tek u kasnim popodnevnim satima, kada je sunce slabije. Ukoliko je menstruacija obilna, u potpunosti se klonite direktnog sunca.

Uticaj hladne ili tople vode

Hladna voda uopšte može da naškodi ženskim polnim organima u vidu prehlade i upale jajnika, kao i aktiviranja bola na mestu ranije postojeće upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. S druge strane, topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih sudova u celom telu, pa tako i u materici, što za posledicu može da ima obilnije krvarenje.

Vaginalete

Posle letovanja i kupanja u moru, reci, bazenu ili u jezeru poželjno je da koristite vaginalete sa probiotikom, posebno ako ste dobili menstruaciju na odmoru. Iako možda ne osećate nikakve promene, vaginalete će normalizovati vaginalnu floru, a ukoliko primetite da vam je sekret obilniji, praćen svrabom, peckanjem ili neprijatnim mirisom, obavezno posetite ginekologa.

Kupanje, mokar kupaći kostim i sedenje na javnim površinama u vlažnom kostimu može da izazove upalu, gljivična ili bakterijska obolenja koja treba lečiti.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!