Radio Bambi

Da li treba spavati popodne?!

Uz pomoć eksperimenata sa dobrovoljcima, doktor Nil Stenli iz Velike Britanije, pokazao je da dremanje u trajanju od 20 minuta tokom popodneva, može biti korisno i osvežavajuće za organizam. Međutim, dodao je da nas dremanje koje preraste u dublji san, neće okrepiti.

-“Pozitivni efekti popodnevnog dremanja traju tri do četiri časa, to je sjajan način za obnavljanje koncentracije i vraćanje snage. Dremanje je korisnije u tom smislu, za razliku od kofeinskih napitaka, čiji efekti traju do pola sata”, – rekao je dr Stenli.

Kako bi pokazao korisnost ‘popodnevne dremke’, dr Stenli je izveo test sa četiri dobrovoljca. Posle ‘kratke dremke’, volonteri su izjavili da se osećaju opuštenije. I rezultati testova, koji su merili njihove reakcije na svetlosne nadražaje, bili su bolji posle kratkog popodnevnog odmora, nego pre.

Doktor dodaje da je u osnovi potrebno 40 minuta za kompletno osveženje – 20 minuta da se utone u san i 20 minuta ‘čistog sna’.

Takođe naglašava da je važno da prostorija u kojoj se spava bude tiha, zamračena, uz temperaturu od 16 do 18 Celzijusovih stepeni.

-“Najbolje vreme za popodnevnu dremku je između 14 i 15 časova, kada u našem organizmu, u okviru prirodnog ciklusa, pada nivo opšte energije”, – objasnio je doktor Stenli.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!